Excenterslipmaskin: 9 modeller i test

Senast uppdaterat April 2024

Ska du finslipa möbler och virke? Vi testar kontinuerligt nya excenterslipmaskiner från märken som Ryobi, Bosch och AEG. För att en excenterslip ska bli bäst i test ska den ge en utmärkt finish samtidigt som den dammar väldigt lite.

Vi utför oberoende tester där produkterna testas i verkligheten. Om du klickar på butikslänkarna kan vi få ersättning utan extra kostnad för dig. Läs mer.

Testvinnare - Excenterslipmaskin

Experten förklarar

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla excenterslipmaskiner har testats i snickerimiljö med tillgång till arbetsbänk, sandpapper av hög kvalitet och med olika hålbild, bets och en rad brädbitar av olika material. Brädbitarna mäter 300x70 millimeter. Slipmaskinerna har använts löpande under en längre period, men även prövats på detaljnivå i ett antal precisionstester. Exempelvis har slipresultatet bedömts genom att vi har slipat en bit ask med kornstorlek på sandpapper 80-100-120-150. Därefter har vi mörkbetsat askbiten för att se om slipmaskinerna lämnar cirkulära repor efter sig. Den mörka betsen gör att vi tydligt kan särskilja resultaten åt. När betsen sedan härdat har vi även testat att slipa bort denna för att bedöma avverkningsförmågan - vi har då använt 80-kornigt sandpapper. Excenterslipmaskinerna har även fått slipa slaktarblock i ändträ för att vi på ett bra och rättvist sätt ska kunna testa dammupptagning och batteritid. Under samtliga tester har vi bedömt en rad faktorer varav de viktigaste är:

Prestanda: Hur mycket orkar slipmaskinen med att slipa innan batteriet dör? Hur stark är den? Hur väl avvägd är balansen mellan styrka och batteritid? Hur snabbt går det att ladda upp batteriet igen? Hur blir slutresultatet från maskinen?

Användarvänlighet: Hur lättförståelig är slipmaskinen? Hur snabbt och enkelt går det att byta sandpapper? Hur blir arbetsmiljön när vi kör maskinen? Hur lättåtkomliga är knappar och reglage?

Byggkvalitet: Hur är ljudnivån? Hur väl samlar slipmaskinen upp dammet? Finns det några missljud? Hur god är hållbarheten?

Andra aspekter vi vägt in inkluderar ergonomi, funktionalitet, design och garanti. Samtliga parametrar har ställts mot priset på slipmaskinen och resulterat i ett slutbetyg som avspeglar dess prisvärde.


Tillbehör för excenterslipmaskiner

Grovdammsugare

Läs även våra andra tester av elverktyg:

Bandslip

Cirkelsåg

Skruvdragare

Sticksåg

Sänksåg

Tigersåg

0 5 4.5 1

1. AEG BEX18-125 BÄST I TEST EXCENTERSLIPMASKIN

Användarvänlig och tidseffektiv med imponerande slutresultat

Bruksanvisning: PDF

AEG BEX18-125 lämnar ett mycket snyggt slutresultat samtidigt som den är tidseffektiv. Det kommer sig av att den har väldigt bra excentriska rörelser (random orbital), och att den går på väldigt hög maxhastighet. Detta ger en snabb och effektiv avverkning samtidigt som du på mycket kort tid uppnår en perfekt finish.

På grund av att maskinen har ett så jämnt och fint rörelsemönster är den lätt att styra med väldigt små medel. Vi är också imponerade över dammupptaget. Kopplar du på medföljande munstycke till din byggdammsugare blir det ännu bättre - men det är även fullt tillräckligt utan.

Batteritiden är däremot något kort. Det följer inte med något batteri, men vi testar den med ett på 4 amperetimmar och det håller då i 25 minuter. Vi rekommenderar därför att du köper två batterier om du inte redan har ett extra AEG-batteri liggandes hemma. På så vis kan du varva mellan dem.

AEG BEX18 125

Kan startas direkt mot materialet

BEX18-125 har en varvtalsreglerare som gör slipmaskinen mångsidig. Du kommer åt den med tumgrepp så länge du är högerhänt. Utöver denna knapp finns det även en startknapp. Den är lättåtkomlig och enkel att upptäcka.

En fördel med BEX18-125 är att du kan starta den direkt på arbetsstycket eftersom den mjukstartar och bromsar. En annan fördel är att den inte vibrerar särskilt mycket så du kan köra den länge utan att bli trött i händerna. Utöver batteritiden finns det egentligen bara en enda nackdel, och det är en liten detalj - den är något baktung. Det gör att du helst använder den med tvåhandsgrepp för att skapa ett jämnt tryck.

I övrigt är det här en mycket bra excenterslipmaskin. Den känns gedigen när vi håller i den och det gummerade handtaget ger bra grepp. Slippappret sitter ordentligt på plats via kardborrefästet. Ser vi till prisvärdet och det faktum att du får en mycket lång garanti kan vi inte annat än att rekommendera BEX18-125. Den passar alla som vill ha en batteridriven slipmaskin som levererar grymt resultat. Och vem vill inte det?

Lämnar perfekt finish, lång garanti, kontrollerat rörelsemönster, användarvänlig, god ergonomi
Något klen batteritid, något baktung
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

2. Mirka Deros 5650CV BÄSTA PREMIUMVAL EXCENTERSLIPMASKIN

Extremt fint slutresultat från slipmaskinernas Rolls Roys

Typ: Sladdbunden Effekt: 350 W Diameter slipplatta: 125/150 mm Varvtalsreglering: Ja (steglös) Oscillering: 5 mm Obelastad hastighet: 4 000-10 000 varv/min Vikt: 1 kg Ljudnivå: 73 dB Övrigt: Mjukstart, integrerad motorbroms, app-stöd, temperaturövervakning, konstant hastighet Inkluderade tillbehör: Plastbox, 1 underlagsplatta 125, 1 underlagsplatta 150, elkabel, abranetrondeller, 2 pad savers Garanti: 2 år (3 om man registrerar den)

Mirka Deros 5650CV är en förstklassig premiummaskin som bjuder på många godbitar. Exempelvis har den med sina 350 watt samma prestanda som en jämförbar maskin på cirka 500 watt.

Det bästa med den är dock inte avverkningsgraden, utan snarare resultatet. Det blir ett extremt fint slipresultat, till synes perfekt, varje slipomgång. Dessutom är arbetsmiljön praktiskt taget dammfri.

Maskinen är hårt testad på hårda träslag, ifrån planhyvel till färdigt slipresultat med stegvis 80-240 korn. Varje gång visar träet vid inoljning och betstest en helt repfri yta. Detta är ovanligt. Vi brukar i princip alltid finna smårepor.

Samtidigt är Deros 5650CV en smidig excenterslipmaskin. Med en vikt på knappt 1 kilo och en kompakt form kan den enkelt manövreras med en hand. Detta gör att du har den andra handen fri att rotera, justera och annat.

För att ytterligare förbättra användarvänligheten varnar den om du trycker den för hårt mot det du slipar.

mirka excenterslipmaskin

En mycket genomtänkt konstruktion

Det är enkelt att byta slipplatta men samtidigt krävs en nyckel. Exempelvis Festool Rotex har en bättre - verktygslös - lösning för slipplattbyte, men å andra sidan byter man sällan slipplatta.

Vi älskar det faktum att du kan ändra storlek på slipplattan, och även att konstruktionen möjliggör att du kan använda den med både höger och vänster hand. Maskinkroppen har gummerade grepp och är otroligt nätt och lätt.

Deros 5650CV kan kopplas till Mirkas egna mobilapp via bluetooth och då kan du mäta vibrationsnivåer och tidsbegränsa slipningen. Det är kanske inget för gemene husägare, men praktisk för yrkesfolk som slipar mycket och som vill undvika karpaltunnelsyndrom och andra ledbesvär.

Ska vi hitta något att anmärka på är det sladdfästet, det går lite trögt att lossa kabeln.

Men överlag märks det att Mirka är specialiserade på just slipning. De har ett mycket brett urval slippapper och varenda detalj i maskinen är genomtänkt för långvarigt bruk. Det finns även så kallade “pad savers”, som är en extra kardborre som man kan köpa till en billig peng för att ytterligare skydda sin slipplatta. Dessa är väldigt bra om man använder exempelvis nätslippapper.

Ska du inte använda Mirkas egna slippapper bör du välja en slipplatta med väldigt mycket hål i för att säkerställa att inte dammuttaget blir dåligt.

Mirka Deros 5650CV är slipmaskinernas Rolls Roys. Den är ett utmärkt köp för både proffsanvändaren och hobbyanvändaren som är beredd att betala mer för att få bästa möjliga slipresultat. Dessutom ger 5650CV en dammfri miljö, med god ergonomi och har en användarvänlig konstruktion samt ett stort utbud av tillbehör.

Perfekt slipresultat, mycket lätt & nätt, stort utbud av tillbehör, god balans avverkning/slipresultat, dammar inte
Något trögt sladdfäste, inte verktygslöst byte av slipplatta
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4.5 1

3. Festool RO 90 DX FEQ-Plus

Mångfacetterad slipmaskin för polering, avverkning och hörn

Typ: Sladdbunden Effekt: 400 W Diameter slipplatta: 90 mm Varvtalsreglering: Ja (steglös) Oscillering: 3 mm Obelastad hastighet: 3 500-7 000 varv/min (excenter) 260-520 varv/min (rotex) Vikt: 1 480 kg Ljudnivå: 88,9 dB Inkluderade tillbehör: Förvaringsbox, rund slipplatta, hörnslipplatta, skydd för slipplatta (protector), slippapper

Festool RO 90 DX FEQ-Plus är en mångfacetterad excenterslipmaskin som du kan använda både för avverkning och polering. Det beror på det smarta rotex-systemet. Ovanpå slipmaskinen har du ett reglage där du ställer in om den ska användas för avverkning (rotex), polering (excenter) eller om du ska lossa och byta slipplattan. Det senare innebär att du kan koppla på en trekantsslip som gör att du kan slipa vinkelräta hörn med precision.

Denna excenterslipmaskin har ett skydd vid slipplattan. Slipar du mycket kanter kan du köra med skyddet först och sedan byta platta. Det gör arbetet väldigt smidigt när du har kanter, eller där vägg möter material. Slipar du exempelvis en spegeldörr har du ofta en kant där du vill kunna komma åt och få ett jämnt resultat, då gör denna ett utmärkt jobb.

Rotexdelen fungerar på så vis att axeln är låst, den roterar bara. Medan excenterslipen går runt sin egen axel. Så rotexdelen avverkar mer, vilket gör att RO 90 DX FEQ-Plus exempelvis passar utmärkt när du ska avverka färg och lack. Ska du istället finslipa är excenterslipläget rätt för dig.

Festool RO 90 DX FEQ-Plus3

Slutresultatet visar på en utmärkt finish. Det är mycket få repor i materialet. Att du dessutom kan köra rotex för sig gör att det går fort att grovslipa och sedan finslipa sig till en snygg yta.

Ingen dammpåse

Festool RO 90 DX FEQ-Plus kommer inte med dammpåse. Denna maskin förväntas du koppla till en dammsugare, och den är då supereffektiv på att få upp damm. Men det är förstås en nackdel att du inte har påse för det är inte alltid man står i närheten av en dammsugare.

Strömsladden kan enkelt kopplas ur och lämnas kvar, och kan sedan användas med många av Festools övriga verktyg.

Det här är helt klart en grym excenterslipmaskin. Det som gör den så bra är att du kan använda den till så många användningsområden. Det är kanske inte modellen du köper om du bara ska finslipa träbord eller liknande, men har du ett större register arbetsuppgifter där du vill slippa göra flera inköp är den riktigt grym.

Visst, Festool RO 90 DX FEQ-Plus kostar en hel del. Men å andra sidan kan den användas till både hörn, kanter och stora partier. Den klarar både finslipning, avverkning och detaljer. Det är kort och gott en väldigt mångfacetterad excenterslipmaskin som lämnar ett klart godkänt slipresultat.

Verktyglöst byte av slipplatta, skydd vid slipplattan, bra finish, många användningsområden
Ingen dammpåse
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5 Betyg 4.5/5

4.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 4 1

4. Makita BO5031K

Prisvärd lättviktare med sladd

Typ: Nätansluten Effekt: 300 W Diameter slipplatta: 125 mm Varvtalsreglering: Ja (6 steg) Oscillering: 2,8 mm Oscillationer per minut: 4 000-12 000 varv/min Vikt: 1,3 kg Mått (L): 153 mm Mått (B): 123 mm Mått (H): 153 mm Ljudnivå: 82,2 dB Övrigt: Mjukstart, integrerad motorbroms Inkluderade tillbehör: Slippapper, dammbehållare Bruksanvisning: Manual

Makita BO5031K är en väldigt lätt och ganska kompakt excenterslipmaskin. Den ligger bekvämt i handen och ger ett bra grepp tack vare de gummerade detaljerna på handtaget och maskinkroppen. Vibrationerna är skapliga, ljudnivån är behaglig.

Den enda monteringen från det att du tar upp slipmaskinen ur lådan är att du trycker fast en dammbehållare på utblåset, alternativt kopplar utblåset till en dammsugare. Dammbehållaren sitter bra på plats trots att den inte låses fast på något vis.

Dammar mycket men fin finish

Oavsett om du har en dammbehållare på så dammar dock BO5031K en hel del.

Slipresultatet är däremot bra. Du får en fin finish, även om vi kan se lite spårbildning så är det klart godkänt sett till priset. BO5031K kan dessutom justeras i sex steg beroende på hur kraftfull avverkning och vilken precision du vill ha i resultatet. Den är relativt lättkontrollerad oavsett läge.

Slippappret trycks fast på slipplattan med kardborre och sitter ordentligt fast även över tid. Kardborresystemet gör att det går väldigt fort att byta slippapper.

Makita BO5031K passar dig som söker en nätansluten excenterslipmaskin med ett väldigt fördelaktigt pris. Den lämnar inte premiumresultat, men är du hobbysnickare räcker den gott och väl.

Bra slipresultat, lättanvänd, bekväm konstruktion
Dåligt dammupptag
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

4 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

5. Stanley Fatmax FMCW220D1-QW

Slipmaskin som är bra på stora arbetsstycken

Typ: Batteridriven (Li-jon) Spänning: 18 V Diameter slipplatta: 125 mm Varvtalsreglering: Nej Oscillering: 2,5 mm Obelastad hastighet: 10 000 varv/min Oscillationshastighet: 20 000 osc/min Vikt: 1,6 kg Ljudnivå: 89 dB Övrigt: Mjukstart Inkluderade tillbehör: Batteri 2.0 Ah, laddare, förvaringspåse Garanti: 3 år vid registrering inom 2 veckor från köp, annars 1 år

Stanley Fatmax FMCW220D1-QW är en slipmaskin med en god balans mellan prestanda och batteritid.

Det medföljande batteriet har ganska låg kapacitet men räcker ändå i 16 minuter. Genom att varva mellan två batterier av lite större kapacitet kan du därmed få ut riktigt bra drifttid ur FMCW220D1-QW.

Slutresultatet på stora arbetsstycken är mycket bra. Materialet får en slät yta utan repor. På mindre arbetsstycken är det dock svårt att få slipplattan att skapa jämn kontakt med materialet och då blir slutresultatet lidande.

Vidare är materialvalet till dammpåsen mindre genomtänkt. Efter en stunds slipande börjar det att läcka igenom damm. Med tiden hamnar därför dammet som slipmaskinen inledningsvis tar upp utspritt över arbetsstycket och händerna. Då slipplattan med tiden dessutom riskerar att ta skada av dammet bör du verkligen koppla på en byggdammsugare.

Vi uppskattar att det finns två olika fattningar för påkoppling av dammsugare. Det följer även med ett slipnät som fungerar bra att använda när du har dammsugaren påkopplad

Excenterslipmaskin stanley

Hade varit mer mångsidig om den haft varvtalsreglering

FMCW220D1-QW har en godkänd avverkningsförmåga. Den är samtidigt lätt och kompakt, vilket gör den enkel att hantera så länge du inte slipar på små arbetsstycken. Maskinen har endast en knapp och den är synligt placerad. Därmed är maskinen enkel att komma igång med.

Den känns också gedigen och det förekommer inga missljud eller lösa detaljer. FMCW220D1-QW har dessutom ett skönt grepp.

En nackdel ur ergonomisk synvinkel är dock att den har ganska hög vibrationsnivå som gör att det är jobbigt att köra den under längre arbetspass. På det stora hela taget är detta dock en bra slipmaskin.

Tyvärr har den inte varvtalsreglering, vilket hade gjort den mer mångsidig. Men räcker det med full gas är detta en bekväm excenterslipmaskin med bra avverkning och fint slutresultat så länge arbetsstycket inte är litet.

Bra batteritid, bra garanti vid registrering, skönt grepp, fint slutresultat på stora arbetsstycken, 2 fattningar för dammsugare
Saknar varvtalsreglering, dålig dammpåse, svårkontrollerad på små arbetsstycken
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3.5 1

6. Black & Decker BDCROS18N

Lättkontrollerad slipmaskin med mycket fint slutresultat

Typ: Batteridriven (Li-jon) Spänning: 18 V Diameter slipplatta: 125 mm Varvtalsreglering: Nej Oscillering: 1,3 mm Obelastad hastighet: 12 000 varv/min Mått (L): 190 mm Mått (B): 130 mm Mått (H): 137 mm Ljudnivå: 88,5 dB Övrigt: Mjuk start och broms Inkluderade tillbehör: 1 slippapper, dammpåse Garanti: 2 år

Black & Decker BDCROS18N är en imponerande slipmaskin både sett till rörelsemönster och slutresultat. Den har knappt några vibrationer alls och är mycket lättkontrollerad - så pass att den kan manövreras med enbart en hand.

Vi uppnår dessutom ett fläckfritt resultat på väldigt kort tid. Det skymtar inga repor eller ojämnheter på arbetsstycket.

Den både startar och bromsar mjukt och fint vilket gör att du kan gasa direkt mot arbetsstycket. Detta ger vi BDCROS18N ett stort plus för. De maskiner som inte har den här funktionen riskerar att repa materialet som de slipar på.

Dammfiltret känns dessvärre väldigt plastigt. Det böjer sig och dammupptaget är otillräckligt. Vidare saknar vi munstycke för byggdammsugare. På det hela taget gör detta att arbetsmiljön blir sämre ur hälsosynpunkt.

Passar för dig som har bandslip att avverka med först

Black & Decker skickar bara med ett batteri på 1,5 Ah och vi lyckas få ut 13 minuter arbetstid ur det. Detta är helt okej sett till antalet amperetimmar. Men ska du slipa mycket rekommenderar vi att du köper ett batteri med högre kapacitet - gärna två stycken så att du kan varva mellan dem.

Den här maskinens största nackdel är dock dess laddare. Uppladdningstiden ligger på flera timmar och det är under all kritik. Det är också synd på en annars väldigt bra finslipmaskin. Den är nätt och lätt med färgmärkta knappar och ett skönt grepp.

En liten nackdel som BDCROS18N dras med är dock dess avverkningsförmåga. Den är skaplig, men långt ifrån bäst. Vi saknar också varvtalsreglering.

Sammantaget gör detta att den här slipmaskinen främst passar den som ska finslipa de sista omgångarna för att få en fin repfri yta. Då ger den ett utmärkt resultat som inte behöver täckmålas - om du inte vill förstås.

Utmärkt slutresultat, mycket lättkontrollerad, nästan inga vibrationer, kan startas på arbetsstycket, bra grepp
Dåligt dammupptag, halvdan avverkning, mycket lång laddningstid, saknar varvtalsreglering
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5 Betyg 3.5/5
  • Betyg 5/5

3.5 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

7. Bosch AdvancedOrbit 18

Slipmaskin med steglös varvtalsreglering och bra dammupptag

Typ: Batteridriven (Li-jon) Spänning: 18 V Diameter slipplatta: 125 mm Varvtalsreglering: Ja Oscillering: 3,2 mm Obelastad hastighet: 6 000-24 000 varv/min Vikt: 1,4 kg Ljudnivå: 88,4 dB Inkluderade tillbehör: Stödhandtag, dammlåda, 1 slippapper, paper assistant Garanti: 3 år vid registrering, 2 år utan Bruksanvisning: PDF

Bosch AdvancedOrbit 18 är en excenterslipmaskin med god avverkningsförmåga och en mycket välkommen steglös varvtalsreglering som fungerar utmärkt.

Slipmaskinen lämnar ett fint slipresultat förutsatt att du lär dig att kontrollera den. Detta är dock inte det allra enklaste, inte ens för en van finsnickare. Exempelvis saknar maskinen motorbroms. Det tvära stoppet som uppstår gör att du riskerar att skada arbetsstycket. Därför rekommenderas att du lyfter maskinen innan du släpper gasen. Maskinen har också en tendens att rycka, studsa och vobbla oroväckande mycket under användning. När du lär dig parera detta med stödhandtaget blir slutresultatet bra men arbetet är inte särskilt bekväm. Vi hade gärna sett en lösning som innebar en mer ergonomisk arbetsgång.

Vidare rasslar den en del under drift, samt att delarna på den vibrerar och känns ganska plastiga. Det blir överlag som att byggkvaliteten inte riktigt motsvarar priset. Men den fungerar under hela testperioden. Vidare får du klart godkänd garanti om du registrerar produkten.

Du måste lära dig maskinen

AdvancedOrbit 18 har okej batteritid. Det medföljer inte ett batteri vid köp, men vi testar den med ett på 2,5 Ah. Trots att detta är en ganska låg kapacitet så får vi ut 15 minuter belastad körtid, vilket är godkänt. Köper du till ett batteri av större kapacitet förlänger du arbetstiden. Alternativt kan du köpa två batterier och varva mellan dessa. På så vis kan du ladda ett batteri medan du brukar det andra.

Dammupptaget på AdvancedOrbit 18 är godkänt. Filtret är placerat rakt under maskinen och fångar upp större delen av dammet. Dessutom är filtret demonterbart så att du kan göra rent det ordentligt. Det verkar dock som att en del damm blir kvar i maskinen.

Uttaget har, som tur är, rund fattning vilket gör att det passar med en del byggdammsugare. Har du en sådan kan du på så vis få ordentligt rent i din arbetsmiljö.

AdvancedOrbit 18 passar den som kan tänka sig att lägga ner lite tid på att lära dig kontrollera maskinen. Det är då en excenterslipmaskin med flera fördelar, speciellt för den som redan har Boschprodukter i verktygsskåpet och kan nyttja deras batterier.

Varvtalsreglerare, bra garanti vid registrering, gott slutresultat om du får kontroll
Mycket svårkontrollerad, missljud och plastig
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 3 1

8. RYOBI 18V R18ROS-0

Tidseffektiv slipmaskin för ytor som ska täckmålas

Typ: Batteridriven (Li-jon) Spänning: 18 V Diameter slipplatta: 125 mm Varvtalsreglering: Nej Oscillering: 2,5 mm Obelastad hastighet: 10 000 varv/min Oscillationshastighet: 20 000 osc/min Vikt: 1,6 kg Ljudnivå: 88,5 dB Övrigt: Mjukstart Inkluderade tillbehör: Extra munstycke, 3 slippapper Garanti: 2 år Bruksanvisning: PDF

RYOBI 18V R18ROS-0 är tidseffektiv när det kommer till avverkning och har ett tillfredställande dammupptag. Den har ett rörelsemönster som innebär att den roterar fulla varv. Detta ger en mycket god avverkningsförmåga, men eftersom excenterslipmaskiner ofta är tänkta för slutfinisharbeten blir du lite lidande av den här lösningen. Slipplattan lämnar små men tydliga cirkulära repor efter sig. Slutresultatet blir därmed bara okej.

Däremot är den mycket bra på att slipa bort färg och lack från trä snabbt. Den har också bra dammupptagningsförmåga. Därför får du en bra arbetsmiljö - trots att den saknar munstycke för att du ska kunna koppla på alla typer av dammsugare.

Den största nackdelen med 18V R18ROS är att den saknar varvtalsreglering. Detta gör att du får svårt att anpassa hastigheten efter arbetsuppgiften och materialet.

Exceenterslipmaskin Ryobi

Dras med rejäla vibrationer

18V R18ROS har okej energieffektivitet sett till att det är en ganska billig slipmaskin. Det följer inte med något batteri i köpet så du väljer själv vilken kapacitet ditt batteri ska ha. Vi testar den med ett batteri på 5 amperetimmar och det ger cirka 30 minuter arbetstid. Det är tillräckligt för att ett reservbatteri ska hinna laddas upp, men långt under angiven drifttid på 50 minuter ihop med det här batteriet.

R18ROS har ganska mycket vibrationer och är på grund av det inte bekväm att köra några längre pass. Den har dock ett gummerat grepp som ligger bra i handen.

Designen är kompakt och enkel att förstå sig på. Vidare känns slipmaskinen välbalanserad. Batteriindikatorn sitter tyvärr dumt till på undersidan, du måste stänga av maskinen för att kontrollera den. På det stora hela taget är konstruktionen däremot tilltalande.

R18ROS presterar som bäst på ytor som sedan ska täckmålas och gör där ett snabbt och tillräckligt bra jobb. På ytor för slutfinish är den däremot för grov.

Bra dammupptag, snabb avverkning, kompakt design
Rörelsemönster ger repor, ingen varvtalsreglering
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

3 av 5

Bra pris hos:

0 5 2.5 1

9. Bosch GEX125-1AE Professional

Lätt och enkel

Typ: Nätansluten Effekt: 250 W Diameter slipplatta: 125 mm Varvtalsreglering: Ja Oscillering: 2,5 mm Obelastad hastighet: 7 500-12 000 varv/min Vikt: 1,3 kg Mått (L): 300 mm Mått (B): 135 mm Mått (H): 150 mm Ljudnivå: 88,5 dB Övrigt: Mjukstart, integrerad motorbroms Inkluderade tillbehör: Slippapper, dammpåse Garanti: 6 år Bruksanvisning: PDF

Bosch GEX125-1AE Professional är en excenterslipmaskin med bekväma, gummerade ytor både på handtag och runt själva maskinen som ger dig bra grepp. Vibrationerna från slipen är godkända, du har hela tiden god kontroll över maskinen - även på lite mindre ytor.

GEX125-1AE må vara en blå Bosch men den skiljer sig endast nämnvärt från tillverkarens gröna ”budgetalternativ”. Det som särskiljer dem mest är priset. Slutfinish och prestanda är det däremot inte särskilt stor skillnad på i praktiken. Du får en yta som är okej om du exempelvis ska måla den efteråt. För den som bara tänkt lacka är detta däremot inte rätt maskin.

Slippapret sitter bra

Avverkningen är okej men långt ifrån bäst i prisklassen. Vi upplever heller inte jättestor skillnad på de olika hastighetslägena hos maskinen.

Slippapper fäster du enkelt med kardborre. Pappret sitter fast rejält och rör sig inte nämnvärt under längre slippass.

GEX125-1AE utlovar en nästan dammfri arbetsmiljö. Den gör också, i praktiken, ett helt okej jobb. Men när vi testar på tuffare material så sätter den snabbt igen. Du kommer behöva koppla på dammsugare om du ska få en 100 procent dräglig arbetsmiljö.

Bosch GEX125-1AE Professional är en helt okej excenterslipmaskin, men med ett något högt pris.

Lätt & användarvänlig konstruktion, bra kardborrefäste
Dammar vid tuffare uppgifter, viss repbildning
  • Betyg 1/5
  • Betyg 2/5
  • Betyg 3/5 Betyg 2.5/5
  • Betyg 4/5
  • Betyg 5/5

2.5 av 5

Bra pris hos:

Så gjorde vi testet

Vi gör våra tester själva och testar alla produkter såsom de är tänkta att användas i verkligheten. Alla excenterslipmaskiner har testats i snickerimiljö med tillgång till arbetsbänk, sandpapper av hög kvalitet och med olika hålbild, bets och en rad brädbitar av olika material. Brädbitarna mäter 300x70 millimeter. Slipmaskinerna har använts löpande under en längre period, men även prövats på detaljnivå i ett antal precisionstester. Exempelvis har slipresultatet bedömts genom att vi har slipat en bit ask med kornstorlek på sandpapper 80-100-120-150. Därefter har vi mörkbetsat askbiten för att se om slipmaskinerna lämnar cirkulära repor efter sig. Den mörka betsen gör att vi tydligt kan särskilja resultaten åt. När betsen sedan härdat har vi även testat att slipa bort denna för att bedöma avverkningsförmågan - vi har då använt 80-kornigt sandpapper. Excenterslipmaskinerna har även fått slipa slaktarblock i ändträ för att vi på ett bra och rättvist sätt ska kunna testa dammupptagning och batteritid. Under samtliga tester har vi bedömt en rad faktorer varav de viktigaste är:

Prestanda: Hur mycket orkar slipmaskinen med att slipa innan batteriet dör? Hur stark är den? Hur väl avvägd är balansen mellan styrka och batteritid? Hur snabbt går det att ladda upp batteriet igen? Hur blir slutresultatet från maskinen?

Användarvänlighet: Hur lättförståelig är slipmaskinen? Hur snabbt och enkelt går det att byta sandpapper? Hur blir arbetsmiljön när vi kör maskinen? Hur lättåtkomliga är knappar och reglage?

Byggkvalitet: Hur är ljudnivån? Hur väl samlar slipmaskinen upp dammet? Finns det några missljud? Hur god är hållbarheten?

Andra aspekter vi vägt in inkluderar ergonomi, funktionalitet, design och garanti. Samtliga parametrar har ställts mot priset på slipmaskinen och resulterat i ett slutbetyg som avspeglar dess prisvärde.


Tillbehör för excenterslipmaskiner

Grovdammsugare

Läs även våra andra tester av elverktyg:

Bandslip

Cirkelsåg

Skruvdragare

Sticksåg

Sänksåg

Tigersåg

Bra att veta om excenterslip

Excenterslipmaskinen är en slipmaskin med en rund slipplatta som slipar med ett oscillerande rörelsemönster. Det gör att du får ett väldigt fint resultat - i alla fall om slipmaskinen är välbalanserad och har ett bra rörelsemönster med lämplig hastighet och vibration. Det här verktyget gör sig utmärkt för att slipa bort färg och lack från trä, eller för att finslipa dina finsnickerier innan du målar dem. Excenterslipmaskinen är även bra till att skapa en snygg slutfinish på material som inte ska målas.

När man jämför slipmaskiner kan man säga att bandslipmaskinen är en slipmaskin för rejäl grovslipning, medan excenterslipmaskinen en finslip som även till viss del kan användas för avverkning.

Köpa excenterslipmaskin

När du ska köpa excenterslipmaskin gäller det att tänka igenom vad du ska använda den till och vilken budget du har. Vissa slipmaskiner är bra på avverkning medan andra är bra på finslipning. De allra bästa klarar av bägge delarna.

Excenterslipmaskinens slipplatta både roterar och vibrerar. Med rätt avvägning mellan dessa faktorer kommer kornen aldrig att träffa samma ställe två gånger. Roterar den däremot för fort träffar kornen samma ställe vilket resulterar i en rund repa på materialet. När du letar efter en excenterslipmaskin kan det vara bra att välja en med varvtalsreglering. Då kan du själv bestämma hur fort den ska rotera.

Excenterslipmaskiner finns både som batteridrivna och nätanslutna. Det finns även modeller som är hybrider där du kan köra dem på batteri men även koppla in en sladd om batteriet tar slut. Batteridriften har fördel i att du inte blir begränsad av en sladd. Har du stora stycken material som ska slipas, eller om du står i en miljö där det är långt till närmaste uttag, är detta en fördel. Nackdelen är förstås att du måste komma ihåg att ladda batteriet mellan varven. Litiumjon-batterierna som används idag laddar dock inte ur sig själva mellan användningstillfällena. Därför kan du ladda upp dina batterier och sedan lägga dem på hyllan tills det är dags att använda dem. Fördelen med nätanslutna maskiner är förstås att de alltid är redo att användas och att de inte är begränsade av batteritid. Utvecklingen går dock allt mer mot batteridrivna verktyg då litiumjon-batterierna ständigt ökar i kapacitet.

Förutom drifttyp och varvtalsreglering finns det andra faktorer som spelar in. Ljudnivån är en sådan, vibrationsmängden en annan. Även dammupptaget är viktigt. Samtliga dessa delar samverkar för att du ska få en så ren och hälsosam arbetsmiljö som möjligt. Andra viktiga parametrar är exempelvis ergonomi, byggkvalitet och garantier.

Läs även vårt test av bandslipar